Bandeau
le camp d'internement 1914-1919
Le camp d’internés 1914-1919

Dieser Internet-Auftritt verfolgt das Ziel, möglichst viele Informationen über das Internierungslager auf der Ile Longue zusammenzustellen, damit Historiker und Nachkommen der Internierten sich ein Bild von den Realitäten dieses bisher wenig bekannten Lagers machen können - nicht zuletzt auch, um die bedeutenden kulturellen Leistungen der Lagerinsassen zu würdigen.

Le but de ce site est de prendre contact avec les familles des prisonniers allemands, autrichiens, hongrois, ottomans, alsaciens-lorrains... qui ont été internés, pendant la Première Guerre mondiale, dans le camp de l’Ile Longue (Finistère).

Nyitóoldal
Article mis en ligne le 2013. december 15.
dernière modification le 2014. március 29.

írta Anna
logo imprimer

Az első világháború alatt Ile Longue félszigeten, amely a Bresti öbölben (Bretagne) Crozon községhez tartozik, jött létre a legnagyobb civileket internáló tábor, ami egyben kiemelkedő helye lett a német kultúrának.

1914 augusztus 2-án, közvetlenül a mozgósítást követően, a Központi Hatalmak civil polgárait, akik Franciaországban maradtak, letartóztatták a francia hatóságok. Egyre több ún. koncentrációs tábor jött létre. Az Ile Longue-i tábort a hadmérnökség létesítette 1914 novemberétől, majd maguk a foglyok építették. Fennállása alatt közel 5000 fogoly fordult itt meg: németek, osztrákok, magyarok, törökök, elzász-lotharingiaiak... A számos értelmiségi, köztük sok művész jelenléte egyedivé tette a tábort. Az utolsó internáltak 1919 december végén hagyták el a tábort.

Egy levélben, amelyet a Finistère prefektusának küldtek, a foglyok engedélyt kértek arra, hogy elküldhessék családjuknak saját szerkesztésű tábori újságjukat: az „Insel-Woche”-t. A kérésüket akkor visszautasították. Ma amikor az újságot az interneten elérhetővé tesszük, 100 évvel később ugyan, de teljesítjük a kívánságukat.

Azzal, hogy létrehoztuk ezt az oldalt, mindenek előtt, meg szeretnénk őrizni az emlékét az Ile Longue-i tábornak, amely a földrajzi elhelyezkedése által, a lakói által, a gazdag kulturális élete által egészen különlegesnek számít, és kétségtelenül az egyik legfontosabbként tarthatjuk számon az első világháború táborai közül. Másrészről, a honlapunkkal szerettünk volna kapcsolatot kialakítani az internáltak családtagjaival, azért, hogy informálódhassanak a fogságban eltöltött idő különböző mozzanatairól, aspektusairól. Egyúttal kérjük őket, hogy ha tudnak járuljanak hozzá a kutatás teljessé tételéhez, saját autentikus dokumentumaikkal, fotóikkal, visszaemlékezésekkel, levelekkel, beszámolókkal.

Végül, a honlapnak az is célja, hogy felszínre hozza, megmutassa az internáltak kiemelkedő emberi értékét és kulturális tevékenységét a művészet, sport, mesterségek területén.

Természetesen minden történelem iránt érdeklődőt szívesen látunk.
2013 júliusában az Első Világháború Centenáriumi Bizottságától honlapunk megkapta a kiemelkedő projekteknek járó megtisztelő címet.


Téléchargements Fichier à télécharger :
  • logo50te.jpg
  • 12.3 ko / JPEG
puceContact puceEspace rédacteurs puce RSS

2012-2019 © Le camp d’internés 1914-1919 - Tous droits réservés
Haut de page
Réalisé sous SPIP
Habillage ESCAL 4.1.21